dilluns, 7 de desembre del 2009

El Lector


Títul: El lector.

Editorial: Empúries.

Primera edició: en català perColumna el 1997.

Numero de pàgines: 170 pàgines.

Autor: Bernhard schilink

Genere literali: Novel-la.

Mitja expresiu: Narratiu en primera persona.

Argument

En l'Alemanya després de la Segona Guerra Mundial, el jove adolescent Michael Berg (David Kross / Ralph Fiennes) coneix a Hanna (Kate Winslet) una estranya dona que li doblega l'edat, i comença un apassionat i secret idil·li entre ambdós. Michael descobreix que a Hanna li encanta que li llegeixi i la seva relació física es fa més profunda. Hanna troba un immens plaer en les lectures que li fa Michael . No obstant això, malgrat la intensitat de la seva relació, Hanna desapareix un dia misteriosament deixant a Michael confús i desconsolat. Uns anys més tard, sent estudiant de dret, Michael assisteix als judicis pels crims nazis i es queda atònit al trobar-se de nou amb Hanna aquesta vegada, com acusada en un judici. A mesura que es va revelant el passat de la dona, Michael descobreix un profund secret que tindrà un gran impacte en la vida d'ambdós.

Comentari personal

El lector és una novel.la on es basa les atrocitats que feien els alemanys en els camps de concentració en la Segona Guerra Mundial. Camps de concentració com els d´Auschwitz, on l'autor Bernhard Schink, planteja els sentiments de culpa d'unes treballadores celadores alemanyes que no podíam o no volíem veure els horrors que es cometien davant dels seus ulls. Això m'ha recordat a la pelicula la llista de Shisler en el qual un alemany posa en perill la seva vida per salvar als jueus d'una mort assegurada en mans dels seus propis compatriotes.

En primer lloc, el lector planteja dos temes centrals, un és una novella.l'eròtica ja que Michael descriu les relacions amb Hanna amb tot tipus de detall i per l'altre una novella.la de judici, on es veu el judici de Hanna i el secret que portava guardant molts anys, ja que ella era analfabeta.

En segon lloc, també planteja l'Equivocació de les persones, per exemple, la culpa de Michael de no saber com reaccionar, recordem el moment que no escriu una carta a Hanna. El record de Hanna que sempre duu en el seu pensament. També la necessitat d'oferir-li en el temps de dolor una mica de calor, i d'esperança enviant-li uns enregistraments de llibres llegits pel mateix. Finalment de tot això, és una novella.la de relacions, de sensacions, d'experiències i de sentiments.

Finalment, el llibre el Lector, és un llibre que no pots deixar de llegir, la seva lectura et submergeix des de la primera part del llibre fins al final. La novel.la, és narrada pel mateix protagonista Michael, la seva lectura es fàcil i amena de llegir. El llibre està dividit en tres parts on es veu una part principal, el començament d'un romanç entre Michael i Hanna, una part central que és el judici de Hanna, i la part final que és el desenllaç de tota la història. És un llibre de literatura Alemanya, on et preguntes com et sentiries si els nostres pares o familiars haguessin d'alguna manera tolerat l'extermini dels jueus. Què no tots els alemanys eren nazis, però ha vegades les situacions que poden aparèixer poden desencadenar que quedi marcada tota una generació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada