dijous, 12 de juliol del 2012

Article de Rosa Maria Pujol "Fer parlar i pensar per aprendre ciències"

Idees importants sobre l'article
ARTICLE: "FER PARLAR I PENSAR PER APRENDRE CIÈNCIES"  PER ROSA MARIA PUJOL. Departament de Didàctica de les Ciències, Universitat Autònoma de Barcelona.
La ciència construeix models que expliquen els fenòmens que succeeixen al món → els nens aprenen ciències per explicar-los.
Mètode científic:
·      Situacions que possibilitin dialogar
A l'aula hi ha d'haver un ambient per dialogar, per observar i experimentar
El mestre ha de deixar espai als infants perquè busquin noves respostes i ha de donar lloc a situacions de diàleg.
·      Formular preguntes significatives
A través de les preguntes, posem en dubte el nostre pensament actual i el podem reestructurar.
El mestre ha de generar preguntes productives (que permeten construir coneixement) i donar espais per a dialogar, intercanviar opinions...
·      Fer hipòtesis
Els infants posen en joc els coneixements previs.
A través del diàleg es poden connectar les idees dels demés amb les pròpies, les anteriors, les que es posseeixen en altres camps...
·      Observar → mirar les entitats amb atenció
Permet relacionar tot allò observat en un mateix marc de coneixement, construir noves idees i formular noves preguntes.
El mestre ha d'anar introduint observacions qualitatives i quantitatives, i anar augmentant el nombre de variables que s'observen.
El mestre ha d'ajudar als infants a relacionar allò observat amb les idees pròpies per anar construint coneixement. D'aquesta  manera s'arriba a una generalització.
·      Dissenyar una activitat experimental
Permet analitzar amb major profunditat els fenòmens, posar en dubte les suposicions inicials a través de l'anàlisi i comparació de les noves dades amb les anteriors.
·      Recollir, validar i comunicar els resultats
Els infants han de recollir sistemàticament les dades per interpretar els resultats.
Els infants han de poder compartir els resultats per fer una valoració de l'experiència.
L'anàlisi de dades pot donar lloc a noves preguntes.

Conferència de Carlos Gallego a Cantàbria

Et trobarem a faltar Carlos Gallego...
Carlos Gallego Lázaro va ser professor de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport, Blanquerna, de la Universitat Ramon Llull. Són molt coneguts i valorats els seus nombrosos treballs, llibres i articles, sobre l’ensenyament i l’aprenentatge de les matemàtiques com a procés comunicatiu en el marc de la conversa complexa i apassionant que es produeix a l’aula.
Aquí hi ha un vídeo molt interessant sobre l'activitat matemàtica dirigit al mestres d'infantil i primària, etc. Link conferència de Carlos Gallego en TV de Cantàbria, 29/04/2010.
Conferència pronunciada el 20 d’abril del 2010 a Cantàbria, en el marc del VII CONGRÉS REGIONAL D'EDUCACIÓ DE CANTÀBRIA LA COMPETÈNCIA MATEMÀTICA.

L’activitat matemàtica
Volem familiaritzar els nens i les nenes amb una activitat matemàtica que sigui coherent, ben estructurada, recolzada en elements matemàtics bàsics i que aquests es puguin desenvolupar en complexitat.
Una activitat matemàtica viscuda des de la funcionalitat cultural: comprendre el món, el pensament propi i el dels altres (en aquells aspectes que són propis de l’activitat matemàtica!)
Una activitat matemàtica lligada al camp de les emocions relacionades amb el desig i la passió per comprendre
Una activitat matemàtica inclusiva: fonamentada en el valor que representa la diversitat de persones de l‘aula: significats, estratègies, intencions, interessos, llenguatges, validacions...

Ken Robinson

En aquests enllaços podeu veure al  Ken Robinson i  que poden fer per millorar l'educació del nostres infants.

Una petita introducció del tema.  

Ken Robinson, ens parla de com era l'educació del segle XX, aquesta s'ensenyava per poder treballar en el món de la industrialització, basada en la producció, és a dir en la repetició, però no s'ensenyava a innovar per a ser creatius. Ara estem el segle XXI i encara continuen ensenyant amb unes idees de l'escola del segle passat. Tenim un sistema educatiu desfasat per una època antiga, ja que la nostra època actual hi ha una societat plena de serveis d'informació i de noves tecnologies, es a dir tenim un ventall de possibilitats enorme de tenir noves idees i de ser creatius per inventar coses noves.

Els infants no tenen por a estar equivocats de les coses que fan i diuen, els mestres no deixen afavorir aquestes capacitats perquè la equivocació està mal vista, quan és tot el contrari és una cosa positiva, i si mai t'equivoques no arribaràs a fer el que vols realment. Tots els nens tenen capacitats amagades, hi hem de deixar que surtin a la llum, es a dir el talent té a veure amb descobrir les actituds i capacitats naturals de cada infant en les coses que li agrada realitzar. 


"La educación está reprimiendo los talentos y habilidades de muchos estudiantes;
 y está matando su motivación para aprender"
                                                                                                                         
                                                                                                         Ken Robinson

http://www.youtube.com/watch?v=Z78aaeJR8no